Türkiye'de Markalaşma'nın Durumu
6 Kas 2024
Fırat Çetiner

Yüksek “Marka değeri”, bir firma ya da ülkenin prestijini arttırabileceği gibi, tüketici tercihlerini de etkileyecektir. Peki Türkiye Cumhuriyeti’nin, Türk şirketlerinin ve Türk ürünlerinin “Marka Değeri” hangi seviyededir?
Türkiye’de son yıllarda gerçekleştirilen markalaşma eğitimleri, devlet teşvikleri ve artan bilinç sayesinde bazı markalar, özellikle gıda, tekstil, mobilya ve kozmetik sektörlerinde, uluslararası arenada kendilerini göstermeye başlamışlardır. Nitekim Türkiye’deki üreticiler ve firmalar, özellikle e-ticaret siteleri üzerinden geniş kitlelere ulaşma imkânı bulmuş, “Made in Turkey” ibaresi ile ihracat yapan firmaların tercih edilme oranı yükselmiştir. Tüm bunlarla birlikte Türk Kahvesi, lokum ve kebap gibi birçok tüketim ürünü, ülkenin global çapta simgeleşen “Marka Ürünleri” olmuşlardır.
2024 yılında yapılan kimi araştırmalara göre Türkiye, Dünya genelinde en çok tanınan üçüncü ülke konumundayken; en çok ziyaretçi çeken ülkeler sıralamasında da 5. sırada yer almaktadır. Artan “Türk Markası” değeri bu istatistiklerde etkili olsa da ülke markasının çözmesi gereken birçok sorunu vardır. Bu sorunların başında Türk ürünlerine duyulan güvenin halen istenilen seviyede olmaması, ülkenin yüksek teknoloji ürünleri üretiminde geride kalması ve kalite standartlarında istenilen seviyeye ulaşılamaması yer almaktadır.
Kısacası Türkiye’nin markalaşma açısından iyi bir yolda olduğu söylenebilse de ülkenin halen kaydetmesi gereken uzun bir mesafe bulunmaktadır.